Ympäristö

Tammikuun 2009 tilasto

Nuorisobarometrin mukaan ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen liittyvä turvattomuus on nopeassa kasvussa. Vuonna 2008 enää joka neljäs nuori sanoi kokevansa vain vähän huolta ilmastonmuutoksesta, kun vielä kaksi vuotta aiemmin huolettomia oli yli kolmannes. Vuonna 2007 tehdyssä kyselytutkimuksessa selvä enemmistö nuorista oli sitä mieltä, että ilmastonmuutoksen torjuminen on tärkeämpää kuin mikään muu poliittinen kysymys.

Matkailua ja ajatuksia tuhkapilven alla

Perheemme abiturientti teki omatoimimatkan ystävänsä kanssa historiallisena hetkenä ja sai kokea, kuinka luonnonvoimat voivat muuttaa matkasuunnitelmia.  Matkantekoa ei turhaan ole verrattu elämään, sillä molemmat tarjoavat yllätyksiä. Matka alkoi jo Tampereella seitsemän tunnin odottelulla, kun Ryanairin koneessa havaittiin moottorivika. Matkakohteina olivat Italia ja Kroatia. Zagrebissa tyttö joutui asioimaan lääkärissä äkillisen sairastumisen vuoksi, mutta ystävällisen lääkärin määräämät lääkkeet tehosivat onneksi nopeasti, ja matka jatkui upeissa vuoristo- ja merimaisemissa.

Nuorilla on yksi huoli ylitse muiden

Kun nuorilta kysytään heidän huolenaiheistaan, korkeimmalle nousee ilmastonmuutos. Vuoden 2008 nuorisobarometrin vaihtoehdoista se aiheutti eniten epävarmuuden ja turvattomuuden kokemuksia. Vuoden 2006 vaalikyselyssä enemmistö nuorista piti ilmastonmuutosta tärkeämpänä kuin mitään muuta poliittista kysymystä.

Eläinoikeusaktivismi herättelee ihmisiä ajattelemaan

Väitän, että suomalaiset eläinoikeusaktivistit ovat nykyisin aiempaa taitavampia politikoijia ja mediatoimijoita. Väitän, että aktivistit osaavat toteuttaa harkittuja kampanjoita ja artikuloida sanomansa aiempaa paremmin. Väitän, että asiapitoinen ja harkittu kampanjointi voi alkaa aiempaa enemmän näkyä ihmisten kulutusvalinnoissa.

Politiikka tarvitsee käsitteitä – ympäristöpakolaisuus tarvitsee politiikkaa

Median ja uusien yhteiskunnallisten ilmiöiden välinen suhde on kimurantti: välillä julkinen keskustelu laahaa maailmanmenon perässä, välillä se toimii vetojuhtana. Olipa julkisen debatin paikka mikä tahansa, ilman yhteisiä käsitteitä politiikka jää puuroiseksi. Tästä esimerkkinä toimikoon ilmasto- ja/tai ympäristöpakolaisuuden käsite, jonka kiteyttäminen juuri nyt on ajankohtaista Kööpenhaminan kokousten viime metrien ollessa käsillä.

Nuorisotyöntekijä on esimerkki - ympäristöasioissakin

Väitän, että halusitpa tai et, niin hakeutuessasi nuorisotyön ammattilaiseksi olet väistämättä mallina lapsille ja nuorille – ympäristöasioissakin. Se mitä teet ja miten teet, on merkityksellisempää, kuin se, mitä sanot.

Kunnalliset palvelut toimivat erinomaisesti!

Minä väitän tänään 27.10.2009, että kunnalliset palvelut toimivat hyvin ja lasten ja nuorten palvelut myös. Tai tarkennetaan sen verran, että minulla on kunnallisista palveluista hyviä kokemuksia. Seuraavassa todistajanlausunto:

Ihmisten on aika ottaa vastuu - mietteitä kasvissyönnistä

Yksilöillä on erilaisia lähtökohtia kasvissyönnille, yleisimmät syyt ovat todennäköisesti eläinten oikeudet ja -suojelu, ympäristöystävällisyys ja terveys. Nämä perustelut nivoutuvat usein yhteen.

Vegaaniruokaa nuorisolle

Valitse vege -kampanja

haastaa Suomen koulut ja päättäjät lisäämään koulujen ruokalistoihin viikottaisen kasvisruokapäivän. Pärjääkö kasvava nuori pelkällä kasvisruoalla?

Valitse vege -kampanja hyvinvoinnin asialla

Muistan varmaan ikuisesti sen kuinka lukiolaisena yritin saada koulukeskuksemme keittiöstä kasvisruokaa. Keittiöhenkilökunta vaati saada nähdä lääkärintodistuksen, joka oli ehtona kasvisruoan saamiselle. Heillä ei kuulemma ollut resursseja tehdä kasvisruokaa vain yhdelle oppilaalle, mihin ihmettelin, että lääkärintodistuksen ansiostako sitten olisi ja olisiko parempi, etten söisi muuta kuin näkkileipää?

Sivut