Työelämä

Takuulla työhön

Nuorisotakuuta voisi luonnehtia jonkinlaiseksi usean tason tavoitteiden yhteensovittamisen ongelmaksi. Nuorisotakuun arki ja politiikka -julkaisun kirjoituksissa liikutaan takuun tavoitteista sen tuottamisen ehtoihin ja edelleen toimeenpanoon.

Työnhaun sääntöjä oppimassa

Ranskalainen dokumenttielokuva Les règles du jeu, ”Pelin säännöt”, kertoo vaikeasti työllistyvistä nuorista.

Yhteiskunnallinen tietokilpailu: kuka jää ulkopuolelle?

Kuka omistaa äänen, on ollut perinteisesti demokratiaa määrittävä kohtalonkysymys. Nykyisin kysymyksen voisi asettaa muotoon kuka omistaa tiedon.

Huhuu, onko syrjäytynyttä nuorta näkynyt?

Toimittajat tivaavat televisiouutisissa Hyvinkään ampuma-tragedian jälkeen poliisijohtajalta: ”Mutta oliko ampuja syrjäytynyt? Oliko, oliko…?!”

Irti yhteiskunnan noidankehästä?

Barrio-elokuva voisi sijoittua mihin tahansa tämän päivän länsimaiseen kaupunkiin. Se ei kuitenkaan ole pelkästään hyvä asia, sillä elokuvan tarina ei ole kovin onnellinen.

Avaus yhteiskuntatakuun nuorisotutkimukselliseksi arvioimiseksi

Neljä nuorisotutkimuksen näkökulmaa yhteiskuntatakuun tutkimiseen..

Hiekkalaatikkosysteemi

Hiekkalaatikolla käy kuhina. Suurin hiekanmättäjä uhoaa: ”kun minä tulen isoksi, määrään kaikki töihin”. Omaa kakkuaan taputteleva tormakka neito tokaisee, että hänpä laittaa kaikki kouluun. Ja sellaiseen kouluun, missä kaikista tulee äkkiä isoja. Toinen toistaan komeampia kakkuja syntyy pitkä rivi. Kunnes hiekkalaatikon reunalla pitkään norkoillut kurahousukansalainen tulee ja astuu suurimman kakun päälle näin sanoen ”kun minä tulen isoksi, niin minäpä teenkin mitä minä haluan”.

Kuinka uneliaaseen menoon on vielä varaa?

Vuosi sitten ihmettelin tällä foorumilla, mihin lukemiin nuorten työttömyysasteen annetaan kasvaa, ennen kuin kipuraja ylittyy. Vuoden 2009 mittaan nuorten työllisyys sai pudota vapaasti ilman, että kukaan tähän ainakaan näkyvästi tarttui. Nuorten työttömyysaste pysytteli sitä paitsi jo 2000-luvun alun hyvinäkin vuosina sitkeästi yli kaksinkertaisena muuhun työttömyyteen verrattuna.

Ensimmäiset kuukaudet Sellon kirjastossa

Siviilipalvelusmies Santeri Salo kertoo palveluspaikastaan Sellon kirjastossa kolmannessa sivaripäiväkirjassaan.

Nuorten toimeentulotuen leikkaukset – vaarallinen tie

Suomen valtio päätti köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen torjunnan teemavuoden sellaisen lain säätämiseen, joka sotii köyhyyden ja syrjäytymisen torjunnan perusperiaatteita vastaan.Onko realistista, että nuoria voidaan ”kannustaa opiskelemaan” pakolla, jotta he eivät menetä perustoimeentuloaan?

Sivut