Poistakaa alkoholiin liittyvät ikärajat (tai sitten…)

Jos ette saa kiellettyä alkoholin mielikuvamainontaa, laskekaa sitten alkoholin oston ja nauttimisen ikärajaa.

Tässä jokin aika sitten istui työryhmä, jonka raportissa päädyttiin siihen, ettei alkoholin mielikuvamainontaa tule Suomessa kieltää, tai edes millään lisäkeinoin rajoittaa (ks. www.stm.fi). Työryhmän arvion mukaan mielikuvamainonta ei saa ketään juomaan, tai jos se vaikuttaakin, ei voida mitata, kuinka paljon. Eli voi olla, ettei se kovasti vaikutakaan. Siis nuoriinkaan.

Työryhmä esitti virallisen kantansa ministeri Paula Risikon siunauksella. Kaikenlaiset mainontarajoitukset vain häiritsisivät liberaalin markkinatalouden ”näkymättömän käden” toimintaa. Yhteiskuntamme elinvoimaisuuden kannalta on kullanarvoista, ettei elinkeinoelämän toiminta- ja kasvumahdollisuuksia kahlita! Tätä mieltä olivat työryhmässä enemmistön muodostaneet alkoholiteollisuuden ja elinkeinoelämän edustajat, joiden voimin äänestyksessä päätös tehtiin.

Eiköhän lopeteta saman tien muukin tekopyhä pelleily alkoholipolitiikassa: seurataan tämän maanmainion työryhmän valitsemaa linjaa loppuun saakka ja muutetaan sitten samalla alkoholin ja ostamisen ikäraja 18 vuodesta 16 vuoteen. Se olisi kannattavaa ja loogista. Näin saataisiin lisää alkoholinsa laillisesti ostavia juojia, alkoholin myynti kasvaisi ja lisäksi se toisi parempia voittoja monia suomalaisia työllistävälle panimoteollisuudelle ja Altialle. Vero-eurojakin kilisisi täten ostetusta alkoholista Valtiovarainministeriön kassaan. Ulkomailta tuodun ja itse poltetun alkoholin laiton kauppa vähenisi, jos ikärajaa alennettaisiin.

Tälle kaikelle olisi pitkälti samat hyvät perusteet, joilla argumentoitiin alkoholiveron jättipudotusta muutama vuosi sitten. Kyllä me Suomessa uskalletaan, sanoivat ministeriön ”pojat”! Niinpä sen jälkeen kuoli alkoholin aiheuttamiin vaurioihin noin 15 prosenttia eli satoja ihmisiä enemmän kuin "tavallisena" vuonna (asiasta väitöskirjan tehneen Kimmo Herttuan laskelmien mukaan), mutta olisivathan ne rapajuopot kuolleet muutenkin pian. Päästinpähän niistäkin, kansantalouttamme rasittamasta (sairaaloissa ja hoitoloissahan ne enimmäkseen pötköttivät, silloin kun eivät juomassa olleet). Nyt saataisiin nuoria, freesejä, toistaiseksi terveitä ja hyvin alkoholia polttavia maksoja ja laillisesti juovia kansalaisia tilalle! Mahtavaa!

Eivät mitkään ikärajat edes ole niin kiveen kirjoitettuja, ettei niitä voisi muuttaa. Kirkollisissa vaaleissa äänestysikäraja on laskettu jo 16 vuoteen ja vastaavaa on pohdittu kunnallisvaalienkin osalta. Kristillisdemokraatit ovat ottamassa vaaliteemakseen ajokortin hankkimisen ikärajan pudottamisen 17 vuoteen. Miksei alkoholi-ikärajaa sitten voisi laskea? Monissa muissakin EU- maissa alkoholia saa nauttia jo 16-vuotiaana, miksei siis myös Suomessa? Poliisillakin olisi vähemmän työtä ja tuskaa viikonloppuisin, kun ei tarvitsisi juosta kaatelemassa maahan alaikäisten viinaksia puistoissa ja rannoilla.

Ennen kaikkea saataisiin suljettua niiden suut, jotka inisevät jotain sellaista, että alkoholin mielikuvamainonta vetoaa nimenomaan teini-ikäisiin. Ja että tämä on ristiriitaista, kun Suomessa alaikäisten – eli alle 18-vuotiaiden – ei kuuluisi juoda, saati ostaa, alkoholia. Jos alkoholin mielikuvamainontaa ei voida Suomessa kieltää, eikä enää lisää rajoittaakaan (johan sitä on rajoitettu televisiomainonnankin osalta), niin lasketaan sitten alkoholin osto- ja nauttimisikärajaa. 16 vuoteen aluksi, ja voisihan sitä vieläkin alemmaksi laskea. Kunhan nyt ei ihan niin alas, että hallitusta voisi sen jälkeen suoraan syyttää kuolemantuottamuksista; eli ei nyt ihan alle 12 ikävuoden. Mutta niille paikkeille, jossa keskimääräisen nuoren ihmisen maksa alkaa pystyä jotenkuten polttamaan alkoholia.

Moni ristiriita ratkeaisi. Kenenkään ei tarvitsisi selitellä – ei ministeri Risikonkaan alkoholin mielikuvamainonnan vastustajille, etteivät ne mainokset oikeasti nuoriin tai kehenkään vetoa ainakaan kovin paljoa, joten ei niitä voi kieltääkään. Myös poliisin resursseja säästyisi – tai poliisi voisi keskittyä vaikka myymälävarkaisiin tai muihin yhteiskuntarauhaamme uhkaaviin ilmiöihin, joita on alkanut ilmaantua tuloerojen väistämättömän kasvun myötä. Valtio saisi lisää verokertymää, kun alkoholin laillinen myynti kasvaisi. Suomalainen elinkeinoelämä, varsinkin panimoteollisuus, saisi lisää voittoja, joka tietenkin on todella tärkeä asia meidän kaikkien suomalaisten hyvinvoinnin kannalta. Niin, ja ehkäisevä päihdetyö voitaisiin suunnata alle 12-vuotiaille, ja pelkästään heille. Silloin olisi ihan loogista ja helppo sanoa heille, että älkää juoko nyt, kun maksa ei vielä sitä kestä – ihan kohta voitte juoda senkin edestä. Se olisi paljon selkeämpää kuin joku epämääräinen ja säälittävä mumina, johon ei kuitenkaan kukaan usko, kuten ”selvinpäinkin voi olla kivaa”…

Aprillia, syö silliä, juo… juo vaikka Koskenkorvaa päälle! Suomessa esillä olevissa alkoholimainoksissa useimmiten nimenomaan nuoret juovat, ja heillä on hauskaa. Kun alle 18- vuotiaiden alkoholin nauttiminen on kiellettyä, nuorille välittyvä viesti omanikäistensä juomisen legitiimiydestä on syvästi ristiriitainen. Tästä seuraa paljon harmia, tuskaa, itkua ja hammastenkiristystä. Harmia tule myös poliisille: jos ei nyt turhaa, niin ainakin epämielekästä työtä. Myös nuorille suunnatut ehkäisevän päihdetyön hankkeet kompuroivat jatkuvasti tähän kaksoisnormistoon ja alkoholikulttuurimme paradoksihepoihin, joista ei voi ääneen puhua (kuten ”juo, mutta älä juo”-kehotuksiin).

Nuorisotutkijana, Kännikapina-liikkeen aktivistina ja demokraattista valtiomuotoa kannattavana kansalaisena toivon kuitenkin, että vallitseva ristiriitatilanne ja kaksoisviestiparadoksi ratkaistaisiin toisella tavalla: asetetaan uusi, oikeasti demokraattisia periaatteita aivan voimasuhteitaan myöten kunnioittava työryhmä, ja sitten kielletään alkoholin mielikuvamainonta perustellusti ja tutkimustuloksiin nojaten. Silloin ikärajakin voisi pysyä ennallaan.

Jaana Lähteenmaa

Kirjoittaja kiittää dos. Mikko Salasuota asiantuntevista kommenteista.

VTT dos. Jaana Lähteenmaa toimii Tampereen yliopiston (UTACAS-)tutkijana.